Alkmaar maakt zich op voor paardenfestijn op 13 oktober 2024

406

De Alkmaarse drafbaan, beter bekend als de ZEturf Arena, transformeert op zondag 13 oktober in een bruisend festivalterrein. Het evenement dat bekendstaat als het “Event of the Year” belooft wederom een magische dag te worden voor zowel drafsportliefhebbers als gezinnen die een dagje uit willen. Met de langste draverij van Europa als klapstuk, activiteiten voor kinderen, en culinaire hoogstandjes is er voor iedereen iets te beleven.

De langverwachte 4,5 kilometer van Alkmaar

Het hart van het evenement wordt gevormd door de ZEbet 4,5 kilometer van Alkmaar. Deze historische race, die al meer dan 50 jaar wordt verreden, trekt internationale toppaarden en rijders aan. Dit jaar is er extra spanning, met grote namen uit de Franse drafsport zoals Grégor en Edy du Pommereux. Grégor, uit de stal van toptrainer Charly Mottier, is favoriet na recente overwinningen in Parijs en Marseille. Edy, die getraind wordt door Henk Grift, die als trainer op de momenten dat het écht moet gebeuren zijn paarden altijd in optima forma aan de start brengt, heeft al ervaring op de Alkmaarse piste: hij won afgelopen maand nog het Stayerskampioenschap van Nederland. Het duel tussen deze twee paarden belooft dan ook een waar spektakelstuk te worden.

Een festival voor de hele familie

Waar de Alkmaarse drafsporttraditie ooit begon met pure sport, heeft het topevenement zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een compleet paardenfestival. Dankzij de inzet van de organisatie SEDA is er voor jong en oud iets te beleven. Terwijl de drafsporters zich voorbereiden op elf spannende koersen, kunnen kinderen zich uitleven in het Schminktheater of op de luchtkussens. Ook worden er speciale mini-draverijen gehouden, waarin de jongste pikeurs tot vijftien jaar hun pony’s aan het publiek presenteren. Later op de dag volgt de jaarlijkse ponykoers met professionele rijders, een geliefd hoogtepunt voor zowel jong als oud.

Culinaire verwennerij en muzikaal spektakel

Naast sportieve hoogtepunten draait deze dag ook om sfeer en beleving. Topgastronoom Ludo van Twuijver zorgt met zijn concept “Food for the Mood” voor heerlijke gerechten op verschillende locaties binnen de ZEturf Arena. Of je nu kiest voor een hapje aan de reling van de baan, het restaurant onder de monumentale tribune, of een drankje in de skybar, het wordt een dag om te genieten van culinaire verrassingen. Na afloop van de laatste race om 18:00 uur gaat het dak eraf met een live optreden van entertainer Jeffrey Lind, die anderhalf uur lang voor een spetterend slotfeest zal zorgen.

Nieuw dit jaar: SNDR-ZEbet Cup en NK Monté

Dit jaar maakt de SNDR-ZEbet Cup zijn debuut tijdens het evenement, met een indrukwekkende prijzenpot van €10.000 (!). Deze cup biedt de kans voor de veelstarters op Alkmaar om voor een geweldige hoofdprijs te strijden die mede dankzij de ruime sponsoring van kansspelorganisatie ZEbet tot stand is gekomen. Ook staat het Nederlands Kampioenschap Monté op het programma, waarbij rijdsters het op traditionele wijze – zittend op het paard in plaats van in een sulky – tegen elkaar opnemen. Het NK Monté is een prestigieuze titelstrijd die dit jaar voor extra glans zorgt, de beste Monté rijdsters komen in actie op de beste monté-paarden van Nederland.

De Club van 100: steun voor de toekomst

De toekomst van de drafsport in Alkmaar hangt mede af van de steun van liefhebbers. De Club van 100, die al jaren een financiële levensader vormt voor de baan, biedt mensen de kans om met een donatie van 100 euro per jaar lid te worden. Hiermee krijgen zij een vrij overdraagbare seizoenspas voor alle koersdagen in 2025, en dragen zij bij aan het behoud van deze unieke sporttraditie in Noord-Holland.

De deuren van de ZEturf Arena gaan om 11:30 uur al open, met de eerste mini-draverij om 13:00 uur. Volwassenen betalen slechts 7 euro entree, terwijl kinderen tot 16 jaar gratis naar binnen mogen. Tickets kunnen vooraf online worden geboekt via drafbaanalkmaar.nl, waarmee bezoekers wachttijden bij de kassa kunnen vermijden.